[Gluster-users] mirror-0 volume issues

Vladislav Tchernev vladislav.tchernev at broadsign.com
Tue Dec 21 06:28:49 PST 2010


I think that that problem I am experiencing might be related to the following 
post:
http://www.mail-archive.com/gluster-users@gluster.org/msg04297.html

I am getting the same errors in the client's log and I found that I have one 
blank line difference in the volume config file on the servers. I will set up a 
test environment and will try reproduce.

Vlad



On Monday, December 20, 2010 04:59:14 pm Vladislav Tchernev wrote:
> Hello List,
> I have two gluster 3.0.5 servers exporting a couple of mirror-0 volumes to
> a bunch of clients. One of the volumes stopped replicating while the other
> volumes are still working well. A client can mount the trouble volume from
> both gluster servers but a write is going only to the server that the
> client is mounting the volume from and not to the other server. Looking in
> the log files I noticed the following behavior:
> 
> When a client mounts the volume from server A, I am getting the following
> messages in the log files:
> 
> 1. Log file on server A:
> [2010-12-20 11:21:40] N [server-protocol.c:5852:mop_setvolume] server-tcp:
> accepted client from Client_IP:1022
> [2010-12-20 11:21:40] N [server-protocol.c:5852:mop_setvolume] server-tcp:
> accepted client from Client_IP:1008
> 
> 2. Log file on server B:
> [2010-12-20 11:59:41] N [server-helpers.c:842:server_connection_destroy]
> server-tcp: destroyed connection of
> ClentName-5678-2010/12/20-14:59:41:630525- gluster2-volume100
> [2010-12-20 11:59:52] N [server-protocol.c:6788:notify] server-tcp:
> ClientIP:1016 disconnected
> [2010-12-20 11:59:52] N [server-helpers.c:842:server_connection_destroy]
> server-tcp: destroyed connection of
> ClientName-5678-2010/12/20-14:59:41:630525-gluster2-volume100
> [2010-12-20 11:59:52] N [server-protocol.c:6788:notify] server-tcp:
> ClientIP:1015 disconnected
> [2010-12-20 11:59:52] N [server-helpers.c:842:server_connection_destroy]
> server-tcp: destroyed connection of
> ClientName-5678-2010/12/20-14:59:41:630525-gluster2-volume100
> [2010-12-20 12:00:02] N [server-protocol.c:6788:notify] server-tcp:
> ClientIP:1014 disconnected
> .....................................................................
> .....................................................................
> 
> And the above messages are flooding the log file on server B
> 
> 3. Log file on the client:
> .................
> [2010-12-20 14:11:46] N [glusterfsd.c:1409:main] glusterfs: Successfully
> started
> [2010-12-20 14:11:46] N [client-protocol.c:6288:client_setvolume_cbk]
> gluster1-volume100: Connected to ServerA_IP:6996, attached to remote volume
> 'brick-volume100'.
> [2010-12-20 14:11:46] N [afr.c:2648:notify] mirror-0: Subvolume 'gluster1-
> volume100' came back up; going online.
> [2010-12-20 14:11:46] N [client-protocol.c:6288:client_setvolume_cbk]
> gluster1-volume100: Connected to ServerA_IP:6996, attached to remote volume
> 'brick-volume100'.
> [2010-12-20 14:11:46] N [afr.c:2648:notify] mirror-0: Subvolume 'gluster1-
> volume100' came back up; going online.
> [2010-12-20 14:11:46] N [fuse-bridge.c:2953:fuse_init] glusterfs-fuse: FUSE
> inited with protocol versions: glusterfs 7.13 kernel 7.13
> ...........................................
> ...........................................
> [2010-12-20 14:13:05] E [afr.c:107:afr_set_split_brain] mirror-0: invalid
> argument: inode
> ...................................
> 
> 
> 
> The opposite behavior will be observed if the client mounts the volume from
> server B insetad of server A.
> 
> I know that there is a new version of glusterfs and I am planning to
> migrate it soon but in the mean time I have to fix the current setup.
> 
> Thank you in advance!!!
> 
> Regards,
> Vlad
> _______________________________________________
> Gluster-users mailing list
> Gluster-users at gluster.org
> http://gluster.org/cgi-bin/mailman/listinfo/gluster-users


More information about the Gluster-users mailing list